Veel huishoudens worden met de stijging van de energieprijzen​ geconfronteerd. Maar wat als een huishouden onder bewind staat? Wat betekent de verandering in energieprijzen voor hen?

Afgelopen tijd is er veel in het nieuws over de stijgende energieprijzen. Titels zoals: ‘Enorme stijging energieprijzen pas begin: Prijzen zullen Sky high gaan’, zorgen voor veel stress. Mensen zijn bang dat ze minder leefgeld gaan krijgen, of de schulden hoger worden. Hopelijk biedt dit artikel houvast over wat er kan komen.

Veel mensen hebben een vast energiecontract. Dit houdt in dat de prijzen vast zijn gelegd. Stijgen de prijzen? Dan heb je dus geluk. De prijzen stijgen niet mee.
Stel je contract loopt af, of de prijzen liggen niet vast (dit noemt men een een variabel contract genoemd), dan zal je gaan merken dat de kosten omhoog zullen gaan. Volgens statistieken heeft 44% van de mensen een variabel contract wat inhoudt dat ze (waarschijnlijk) meer gaan betalen. Mensen die onder bewind staan hebben mogelijk schulden en moeten misschien leven van een vrij te laten bedrag (ook wel VTLB genoemd). Als de vaste lasten stijgen, stijgt het VTLB bedrag niet altijd mee. Er is dan bijvoorbeeld minder ruimte voor (extra) leefgeld. De bewindvoerder kan hier vaak weinig tot niks aan doen. Wel kan je in gesprek gaan om te kijken wat een passende oplossing is, elke situatie en elk persoon is natuurlijk anders.

Het kabinet is op het moment druk bezig om te kijken of ze een toeslag kunnen geven aan mensen die door de stijgende energieprijzen in de problemen komen. De komende maanden zal hier meer duidelijkheid over komen, let op. Dit artikel is gepubliceerd in oktober 2021, mogelijk is er in de tussentijd iets veranderd.

Wat kun je zelf doen om minder energie te verbruiken?

Als je gaat kijken op internet zijn er veel tips om je huis te verduurzamen, maar niet voor iedereen is dit haalbaar. Kleine dingen kun je altijd doen denk hierbij aan:
– lichten uit als je niet in de kamer bent;
– geen halve was draaien, maar een volle lading op een lagere temperatuur (dit geldt ook voor de vaatwasser);
– korter douchen;
– de verwarming 1 graad lager zetten (dan bespaar je al gauw €90!);
– was ophangen in plaats van altijd in de droger drogen;
– zet apparatuur uit en niet op stand-by;
– laadt apparatuur niet langer op dan nodig.

Conclusie

Er zijn een paar opties: je hebt een vast contract en merkt (nog) niets van de prijsstijging, je hebt een variabel contract en zal (waarschijnlijk) meer gaan betalen, of je moet binnenkort een nieuw contract afsluiten en zal dan (waarschijnlijk) meer gaan betalen. Een energieleverancier kan ook failliet gaan. Je komt dan niet zonder energie te zitten, je contract zal worden overgenomen door een ander bedrijf en merkt (naast de kosten) weinig hiervan.

Hoe gaat ACN Bewind Kaatsheuvel hiermee om?

ACN Bewind Kaatsheuvel heeft een duidelijke rolverdeling. Zo werkt Kelly vooral op de voorgrond en Thijs werkt veel in het administratieaspect van het bedrijf. Thijs heeft jaren ervaring op het gebied van energiecontracten en zet dit expertise stuk vaak in ten gunste van de cliënten. We werken ook nauw samen met diverse leveranciers om zo te kijken wat de beste optie per persoon is. Mocht je na aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem vooral contact met ons op via het contact formulier of e-mail ([email protected]), we denken graag met je mee.

#

No responses yet

Laat een reactie achter