Wat betekent het op korte termijn en hoe werkt het?

Laten we allereerst niet onderschatten dat onder bewind gesteld worden ingrijpend is. Je hebt geen eigen keuze meer over eventuele extra uitgaves deze maand, of het doorschuiven van een rekening naar de volgende maand. Je bewindvoerder is degene die beslist, in overleg met jou natuurlijk.

De bewindvoerder inventariseert de eerste maanden van bewind wat de uitgaven en inkomsten zijn, hierop wordt een budgetplan gebaseerd. In het budgetplan staan alle uitgaven, inkomsten en wat er onderaan de streep over blijft voor leefgeld en sparen. Samen met jou stellen we het budgetplan op. Hierin proberen we een zo goed mogelijke verdeling te maken in de uitgaven die voor jou belangrijk zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan een budget voor je huisdieren. Onverwachte uitgaves zijn hierbij van invloed. Zoals aan een hoger uitgevallen jaarafrekening van een energiebedrijf. Een bewindvoerder zegt geen nee om te pesten, maar om de begroting aan te houden en zo te zorgen dat er geen (nieuwe) financiële problemen ontstaan.

Wat levert het mij als potentiële cliënt op?

Daarentegen levert het veel rust op, dit krijgen we regelmatig terug van onze cliënten. Er is overzicht en duidelijkheid. Zo sturen we je maandelijks een afschrift, zodat jij kan zien waar je geld naartoe gaat. Er komen geen deurwaarders aan de deur of brieven met aanmaningen. Jouw volledige administratie wordt door ons overgenomen en post zal voortaan naar onze postbus verzonden worden. De postbode komt alleen nog langs voor leuke dingen zoals een verjaardagskaart of kaarten voor de feestdagen.

Daarnaast kan het ook mogelijkheden bieden. Bewindvoerders werken elke dag met fondsen, potjes bij de gemeenten en diverse andere mogelijkheden waar jij misschien nog geen kennis van hebt. Het kan zijn dat je recht hebt op meer inkomsten en om die reden minder goed uitkomt met je geld zonder een bewindvoerder. Weet jij waar je allemaal recht op het? Weet je ook hoe je dit aanvraagt?

Bewindvoering kan je rust opleveren, betere inkomsten en meer overzicht. Dit alles kan van invloed zijn op je dagelijks leven. Als voorbeeld: in 2019 is er een moeder onder bewind gesteld bij ACN Bewind | Kaatsheuvel. Zij gaf aan dat ze, sinds ze onder bewind gesteld is, weer rustig aan tafel kan eten met haar zoon, ze kan weer moeder zijn. Daarvoor was ze afgesloten van haar verwarming en was ze blij als het vrijdag 17:00 was. Dan was ze in ieder geval tot maandag verlost van deurwaardes aangezien deze in het weekend niet werken.

Bewind is voor veel mensen tijdelijk, samen kijken we hoe we jou de regie weer terug kunnen geven. Zo kunnen we bijvoorbeeld na enige tijd van wekelijks leefgeld overstappen naar maandelijks leefgeld, waardoor je meer controle terugkrijgt. Uiteraard krijg je omgerekend net zoveel. Uiteindelijk bepaalt een rechter of je mag stoppen met bewindvoering, bewindvoerders hebben hierin een adviserende rol. Bij ACN Bewind | Kaatsheuvel begrijpen wij wat de impact is van onder bewind gesteld worden. We begrijpen hoe vervelend is het om nee te horen als het gaat om jouw eigen geld. Door middel van open communicatie, eerlijkheid en transparantie gaan wij het gesprek met je aan om samen tot een oplossing te komen.

Je financiën uit handen geven aan een bewindvoerder? Wat levert het mij als begeleider op?

In de tijd dat Kelly zelf nog persoonlijk begeleider was ondersteunde zij veel cliënten met verschillende hulpvragen. Ze moest vaak in 8 uur het werk van 16 uur verzetten. Ze weet dat het werk van een begeleider hoge werkdruk met zich meebrengt. Naast de financiën heb je meer leefgebieden die je moet monitoren, en dat alles terwijl je niet alle tijd van de wereld hebt. Het is daarom prettig als je 1 leefgebied kan overdragen. Hierdoor krijg je meer tijd voor andere zaken.

Waarom kan ik dat niet zelf doen?

Daarnaast kun je als begeleider enkel advies geven en ondersteunen, je mag volgens de wet natuurlijk niet de financiën behartigen van de cliënt. Dat kan ervoor zorgen dat een cliënt vaak meer problemen krijgt. Even iets storneren om toch boodschappen te kunnen doen of om toch een nieuw paar schoenen te kopen. Dit zorgt ervoor dat het probleem al snel groter is dan je kunt overzien en dan is het spreekwoordelijke hek van de dam. Als begeleider kun je dan al snel niets meer betekenen voor je cliënt, op het uitzoeken en advies geven na. Vragen aan een cliënt om maandenlang op een houtje te bijten om meer schulden te voorkomen is niet altijd realistisch. Wij kijken daarom ook naar de samenwerking met de begeleider. Samen hebben we een samenwerkingsdriehoek. Op deze manier kunnen wij zorgen (wij als bewindvoerder mogen nu eenmaal wettelijk gezien meer dan een begeleider) om op het leefgebied van financiën rust, overzicht en duidelijkheid te brengen. Hierdoor kun je als begeleider die paar uurtjes beter besteden aan andere leefgebieden. Zo heb je meer rust in de casus en meer hulp, zonder dat het van je eigen uren afgaat. Kelly weet hoe het is om begeleider te zijn, heeft jaren ervaring in meerdere doelgroepen en past dit toe in de communicatie. Toen zij nog begeleider was, werkte zij regelmatig met bewindvoerderskantoren samen die niet op de hoogte waren van de psyche van de cliënt, of wat er speelt in het leven van de cliënt. Dit zullen wij voorkomen door de cliënt nooit als een nummer maar als mens te zien.

#

No responses yet

Laat een reactie achter