Wat is het verschil tussen budgetcoach, budgetbeheer en bewindvoering? Op de eerste plaats zijn alle maatregelen ter voorkoming van (nieuwe) schulden en het helpen om op financieel gebied problemen te voorkomen of beperken. Er zijn uiteraard ook verschillen tussen deze drie. Om meer duidelijkheid te creëren scheiden we de drie hieronder en kan je per kopje zien wat het precies inhoud.

Budgetcoach

Een budgetcoach is vergelijkbaar met een maatschappelijk werker. Deze gaat met jou kijken naar jouw administratie en kijkt samen met je naar oplossingen. Er wordt dus gewerkt vanuit jouw kracht en wordt er gekeken of je mogelijk ergens geld laat ‘liggen’. Denk hierbij aan een toeslag of fonds waar je niet van op de hoogte bent. De budgetcoach creëert daarnaast ook overzicht. Er wordt relatief veel eigen initiatief gevraagd, je bent zelf mede verantwoordelijk voor het slagen van dit proces. Onder begeleiding van een budgetcoach kan je gewoon een abonnement afsluiten, een (internet)pakket afsluiten en per afspraak betalen. Dit verschilt per budgetcoach wat de mogelijkheden hierin zijn.

Wij hebben als voorbeeld goede ervaringen met Jolanda Voets van Budgetbegeleiding Brabant. Een budgetcoach is een laagdrempelige manier van het beheren van je financiën waarbij je zelf veel inspraak hebt. Je beheert zelf je bankrekeningen en hoeft dus niets helemaal uit handen te geven. Vaak wordt er voor een budgetcoach gekozen ter preventie van schulden of wanneer iemand uit bewind gaat, dit is een fijne overbrugging van bewindvoering naar volledig zelfstandig.

Budgetbeheer

Budgetbeheer is een ingrijpendere maatregel, je ziet dit vaak bij grote organisaties. Zij bieden dan naast begeleiding ook budgetbeheer aan. Hierbij krijg je een leefgeld- en beheerrekening. Je kan zelf geld pinnen van je leefgeldrekening en je beheerrekening staat onder beheer bij budgetbeheer. Het aanvragen van budgetbeheer gebeurt zelfstandig, dit heeft enkele voordelen. Het gaat niet via een rechter, waardoor het proces sneller op te starten is en daarmee ook makkelijker te beëindigen.

Budgetbeheer is vaak een goede optie voor mensen die van mening zijn dat een maatregel nodig is ter bescherming. Daarnaast wordt een budgetbeheerder op een andere manier gecontroleerd dan een bewindvoerder. Er zitten andere eisen aan, de controle is minder streng, zie hiervoor het volgende kopje. Sommigen zien dit daarom als een minder fijn aspect van budgetbeheer. Daarnaast hebben budgetbeheerders minder plichten in vergelijking met waar een bewindvoerder aan moet voldoen.

Bewindvoering

Bewindvoering kun je eigenlijk zien als ‘budgetbeheer+’ met één groot verschil: je bent de wettelijke vertegenwoordiger aangesteld door de rechtbank. We hebben het dan over beschermingsbewindvoerders, niet over een WSNP bewindvoerder die blijven even buiten beschouwing in dit artikel. Het voornaamste verschil zit in de aanvraag en stopzetten van bewindvoering. De aanvraag voor bewindvoering gaat via de rechtbank. Om deze reden is bewind een ingrijpendere maatregel en duurt het in de regel iets langer voordat je bewindvoerder voor je aan de slag kan in vergelijking met budgetbeheer. Ook weet je dat een bewindvoerder alles doet in jouw belang en jou vertegenwoordigd via de wet, en door een rechter is aangesteld. Er moet aan meerdere eisen worden voldaan en er komen meer controles vanuit de rechtbank door deze verantwoordelijkheden. In tegenstelling tot budgetcoaching mag je bij onderbewindstelling niet zelfstandig een abonnement afsluiten. Dit doe je samen met je bewindvoerder. Uiteindelijk sluit de bewindvoerder het voor je af. Een ander verschil is dat de bewindvoerder uiteindelijk verantwoordelijk is voor je financiën. Een bewindvoerder is hiervoor speciaal aangesteld door een rechter.

De bewindvoerder zorgt over het algemeen voor net iets meer zaken, zoals belastingaangifte van de jaren voor bewindvoering of het opstarten van een schuld(sanering)traject. Bewindvoering vraag je altijd gegrond aan. Dat wil zeggen dat je op basis van psychische (geestelijke) gesteldheid en/of fysieke beperkingen, of vanwege problematische schulden een verzoek tot onder bewindstelling kan indienen.

Wanneer kies je voor welke?

Budgetcoaching kan op verschillende momenten toegepast worden. Bijvoorbeeld in de aanloop naar bewindvoering of als je uit bewind gaat. De aanloop en het stopzetten van bewind kan even duren, waardoor een budgetcoach een prettige overbruggingsperiode kan zijn. Het kan ook zijn dat je het fijner vindt als iemand naast je zit en je zelf de controle hebt. Houd er rekening mee dat je voor budgetcoaching (meestal) geen bijzondere bijstand kan aanvragen. Het is qua maandtarief goedkoper, maar vaak is er geen vergoeding voor wat bij budgetbeheer en bewindvoering wel is.

Budgetbeheer kan voor zowel een korte als langere periode. Zit je in een situatie waarbij je geen/weinig schulden hebt en je toeslagen en belastingaangifte zelf kunt regelen, kan budgetbeheer prima bij je aansluiten.

Bewindvoering is zoals eerder omschreven een ingrijpendere maatregel. Zit je met vragen zoals; Hoe kan ik rondkomen of hoe pak ik mijn schulden aan? Zie je door de bomen het bos niet meer en denk je dit enkele jaren of langer niet te kunnen hervatten? Dan is bewind misschien de beste oplossing voor je.

De bewindvoerder kijkt samen met jou naar het totaalplaatje. Als er mogelijkheden zijn om je inkomsten te vergroten en uitgaven te verminderen, zal de bewindvoerder dat voor je doen. Onder bewind gesteld worden kan juist voor rust zorgen. Je wordt ontlast in de zorgen over je financiën. Jaarlijks legt de bewindvoerder ook verantwoording af bij de rechtbank over jouw financiën. Dit zal vooraf dan ook met jou besproken worden.

#

No responses yet

Laat een reactie achter