Het is vaker in het nieuws benoemd; Corona gaat voor meer schulden zorgen. De middenkader ondernemers en ZZP-ers verkeren in zwaar weer (NOS.NL).

Mensen die een horecazaak hebben missen veel inkomsten. Bovendien zijn er bedrijven die tussen wal en schip vallen en hierdoor nergens aanspraak op kunnen doen. Bedrijven, de ondernemer en het eventuele personeel missen inkomsten. Achterstanden lopen op, incassotrajecten liggen op de loer met tot gevolg dat er een problematische schulden situatie kan ontstaan. Het overkomt je en je hebt geen grip op de situatie gehad. Dit is een voorbeeld over hoe Corona van invloed kan zijn op ons werk.

Verwachte groei van dossiers

We verwachten een groei in het aantal dossiers de komende jaren. Het is voor ons belangrijk om hier tijdig op in te spelen. Om deze reden zijn wij vanaf begin 2020 bezig geweest om ervoor te zorgen dat wij, ongeacht of je onze eerste of honderdste cliënt bent, altijd dezelfde kwaliteit zullen leveren. Dit doen wij door maandelijks een coach in te huren om tussentijds te beoordelen en te evalueren hoe de stand van zaken zijn. Voor Kelly is dit één van de peilers geweest om bewindvoerder te worden. Ze heeft ervaren dat het aannemen van veel cliënten vaak gepaard ging met het inleveren van kwaliteit. Daarom willen en zullen wij kosten wat het kost dit voorkomen. Naast het inhuren van de coach, bereiden wij ons voor op nieuwe dossiers door elke week in gesprek te gaan met andere bewindvoerders en/of organisaties. Door middel van gesprek en intervisie kijken wij bij onszelf hoe continu verbeteren de basis kan zijn en blijven. Daarnaast volgen wij elke maand een workshop over actuele onderwerpen of werkprocessen.

Aanvragen bewindvoering duurt langer

Naast deze voorbereiding op de verwachte stijging van schulden hebben we ook met externe zaken te maken. Het aanvragen van bewindvoering duurt in onze ervaring langer dan voor Corona. Doordat er ook bij gemeentes en de rechtbanken veelal thuisgewerkt wordt, lopen stukken vertraging op. Als voorbeeld zijn zelfs zittingen een korte periode opgeschort. Uitzonderingen daargelaten, duurt het drie tot vier maanden voor er een zitting plaatsvindt. Wanneer de zitting is geweest duurt het nog enkele weken voor de beschikking ‘onder bewindstelling’ is opgestuurd. Zodra deze is ontvangen start zoals wij dat noemen de inventarisatie fase en kunnen we aan de slag, zie hiervoor het stuk werkwijze op onze website. Voor deze tijd kunnen we nog niets doen, omdat wij zonder een beschikking niet bevoegd zijn. Dit is bij alle bewindvoerders zo. Wij hebben geen invloed op deze (langere) aanlooptijd, omdat we afhankelijk zijn van andere partijen. Wij zullen uiteraard ons best doen om alles zo snel mogelijk, met behoud van kwaliteit, aan te vragen. Ondanks dat we graag zo snel mogelijk voor je aan de slag gaan, moeten we in deze periode geduld hebben. We realiseren ons dat de gemeentes en rechtbanken zo snel mogelijk werken, het loopt in deze tijd nu eenmaal anders dan normaal.

De keuze voor bewindvoering

De keuze om onder bewind gesteld te worden is voor veel mensen een grote stap. Schulden zijn vaak al flink opgelopen wanneer iemand het besluit neemt tot onder bewindstelling. Om vervolgens nog eens vier maanden te wachten tot de schulden aangepakt worden, kan een lastige en lange periode zijn. Vraag daarom, indien mogelijk tijdig een gesprek aan met ons. Zodat we misschien wat kunnen vertellen over actuele wachttijden, maar ook om te voorkomen dat de schulden onnodig hoog oplopen. Wij zullen hier altijd eerlijk en transparant zijn met je. Op deze manier leggen we een basis voor een duurzame samenwerking. Heb je vragen, bel of mail ons vooral. 

#

No responses yet

Laat een reactie achter